Op ontdekkingsreis in jezelf
21 aug 2020, Posted by Artikelen inKen je dat?
Die interne discussie of innerlijke dialoog over wat je wel of niet wilt gaan doen?
Een voorbeeld: “Ik ga deze prachtige jurk kopen, die staat me geweldig!” – “Nee zeg, dit is te gek, veel te duur!” – “Hier ga ik me heerlijk in voelen” – “Is dat zo? Die knieën die er onderuit komen lijken nergens op”
Innerlijke dialoog:
Soms gaat die dialoog zo razendsnel dat je al onbewust een beslissing hebt genomen. En dan heb je al weer iets gedaan wat je je nog zo had voorgenomen om dat niet meer te doen.
Soms lijkt het wel of er meerdere, vaak tegenstrijdige stemmetjes in je hoofd zitten. Ze strijden om aandacht en kunnen je behoorlijk dwars zitten. Om die te onderzoeken kan je zien als een ontdekkingsreis in jezelf. Al die delen van jezelf zijn een bron van informatie. Hoe bewuster je hiervan bent, hoe meer je ze kan beheersen en in harmonie brengen. Zo leer je hun energie positief aan te wenden. Hoe bewuster je daarvan bent, hoe meer keuzevrijheid je ervaart.
Deze verschillende kanten van jezelf worden in de theorie van de Voice Dialogue subpersonen, deelpersonen of ikken genoemd.
Deelpersonen, subpersonen of ikken
Elke deelpersoon heeft een eigen uitstraling en energie. Je kan ze dan ook wel energiepatronen noemen. Zo heeft elk deelpersoon een eigen zelfbeeld, houding, gebaren, gevoelens, gedragingen, woorden, stemmetjes, gewoontes, overtuigingen, enz. Bedenk maar eens hoe dat bij jou eruit ziet.
Enkele voorbeelden: de innerlijke criticus (die kent iedereen wel!) , de verantwoordelijke, de perfectionist, de levensgenieter, de saboteur, de pleaser (wil het iedereen naar de zin maken), de autonome ik, het innerlijke kind (kwetsbare of rebelse), de controlefreak, de zorgzame, enz.
Maar…ik ben toch niet gek?
Ben ik niet gek met al die stemmetjes in mijn hoofd en al die ikken in mij? Gelukkig niet! Iedereen heeft het, op verschillende manieren en in verschillende mate.
Hoe zijn die deelpersonen eigenlijk ontstaan?
Je wordt geboren met je ‘unieke zijn’, in de Voice Dialogue noemen ze dat: je psychische vingerafdruk. Als baby ben je kwetsbaar en afhankelijk van de wereld en de mensen om je heen. Al snel merk je welke kanten van je gewaardeerd worden of afgekeurd worden. Zo ontwikkel je, vaak heel subtiel, verschillende kanten van jezelf die ervoor zorgen dat je krijgt wat je nodig hebt.
Elk deelpersoon ontstaat dus als gevolg van het omgaan met je kwetsbaarheid. Ze hebben dus het beste met je voor!
Primaire ikken:
Sommige deelpersonen hebben veel invloed en staan altijd vooraan. Dat is je eerste, automatische reactie geworden of het lijkt vaak of je daarmee samenvalt. Dit noem je je primaire ik.
Bijvoorbeeld: je bent altijd de verantwoordelijke of je zit altijd in je moederrol of je voelt je altijd slachtoffer. Interessant is om dit bij jezelf te ontdekken en te kijken of je nog meer kanten van jezelf kan onderzoeken. Je hebt veel meer in huis dan je denkt! Die primaire ikken zijn wel heel dominant geworden en kunnen je ook in de weg staan als je wilt veranderen.
Verstoten ikken:
Naast de primaire ik(ken) heb je altijd ook een of meerdere verstoten ikken. Dat zijn degene waarvan je niet weet dat je ze hebt. Je merkt ze op doordat je opeens helemaal uit je slof schiet of doordat je je enorm ergert aan iemand anders. Dan kan je er donder op zeggen dat dat een van je verstoten ikken is. Deze verstoten ikken bevatten een schat aan informatie. Als je ze beter leert kennen zal je voor verrassingen komen te staan!
EEN TEKENOEFENING:
Teken een tafel (rechthoek van bovenaf) met daar om heen plekken (rondjes)
Denk even na en teken of schrijf op: Welke delen van jou zitten er aan jouw tafel?
Hoe heten deze delen en wat hebben ze te vertellen? (een zinnetje)
Wie zit er aan het hoofd van de tafel?
Wie zitten er niet aan tafel? Wie ontbreken er nog?
En…. wie of wat zitten er onder tafel in knieën te knijpen of in kuiten te bijten?
Je zult verrast worden hoe druk het aan je tafel is!
Bewuste ego
Waar het om gaat is dat je bewust wordt van al je deelpersonen. Je kan dan kiezen hoe je ergens op reageert in plaats vanuit een automatisme.
Ook leer je meer kanten van jezelf kennen. Je ervaart meer gevoelens, het maakt je leven helderder en maakt duidelijker waarom je elke keer weer in dezelfde conflictsituaties beland.
Je bewuste ego kan je zien als je manager van al je deelpersonen, die ze kan inzetten wanneer ze nodig zijn. Soms is het heel handig om die perfectionist tevoorschijn te halen, maar soms is het ook heel nodig om de boel de boel te laten. Op je werk heb je vaak andere kanten van jezelf nodig dan thuis.
Creativiteit en humor
Als je op ontdekkingsreis gaat naar jezelf en je deelpersonen ga je dus ook op zoek naar je onbewuste delen. Onbewuste delen kom je vaak tegen in je dromen, maar zeker ook in allerlei vormen van creativiteit. Denk maar eens aan dansen, tekenen, toneelspelen, kleien, noem het maar op! Daarin lijkt het soms of dingen vanzelf boven komen drijven. Een prachtige manier om mee te werken! Vaak gebeurt dit dan ook met een kwinkslag, zodat je met een glimlach naar jezelf kan kijken.
Intuïtief tekenen
Zo werk ik met intuïtief tekenen: dat is een manier van tekenen waarin je de beelden min of meer van binnenuit laat ontstaan. Door een visualisatie, door met je niet-dominante hand te tekenen, door een opdracht of door gebruik te maken van je verbeelding. Het gaat dan niet over ‘mooi kunnen tekenen’ maar over wat de tekening voor je betekent. Altijd verrassend wat eruit komt!
Breng jezelf in kaart
Over dit alles geef ik een cursus “Breng jezelf in kaart” waarin je een kaartensysteem gaat maken van je veelzijdige kanten van jezelf, je verschillende deelpersonen. Dit doen we met humor en zonder oordeel naar onszelf of de ander! Elke kaart krijgt een tekening of persoonlijk symbool. Natuurlijk kijken we dan wat die verschillende deelpersonen je opleveren en wat je valkuilen zijn. Een ware ontdekkingsreis in jezelf! Ook bijzonder om dit met een kleine groep mensen te doen (max 10)
Voor specifieke informatie over waar en wanneer kijk op
www.krachtvanverbeelding.nl/breng-jezelf-in-kaart of stel een vraag via
info@krachtvanverbeelding.nl