Ria van der Burg (1964)

2023-Website-KvV

Als psychosociaal therapeut ben ik werkzaam in mijn eigen praktijk “Kracht van Verbeelding” in Rotterdam.

Een aantal wegen die ik zoal bewandel in mijn leven komen bij elkaar in dit werk.

Van kinds af aan teken en schilder ik en voel ik me aangetrokken tot religie of spiritualiteit. Van huis uit ben ik protestants christelijk opgevoed. Nu vind ik ook inspiratie in andere wijsheden zoals in de mystiek, soefisme en het boeddhisme zoals van Thich Nhat Hanh.

In mijn schilderijen komen deze gebieden samen. Thema’s in mijn werk zijn dan ook ‘plaatsbepaling’ en de verbinding tussen je binnenwereld en je buitenwereld.

Het tekenen heeft mijn eerste studiekeuze ( kunstacademie) bepaald. Toch wil ik ook graag met mensen werken en ben zo in het voortgezet onderwijs terecht gekomen als docent beeldende vakken. Fijn om ruimte te geven aan de creativiteit van leerlingen. Vaak zo verrassend!
Naast het lesgeven ben ik ook vertrouwenspersoon voor leerlingen. Dit doe ik graag en ben vaak geraakt door het vertrouwen dat de leerlingen mij geven.

 

De behoefte aan diepgang heeft me doen besluiten om een vier jarige opleiding tot psychosociale begeleiding te gaan doen aan de SPSO (Academie voor Integrale Menswetenschappen). Hier heb ik mij verdiept in o.a. psychologie, bewustwording en spiritualiteit. Een prachtige, veelzijdige opleiding waarin veel ruimte is voor zelfonderzoek. In 2014 ben ik daar afgestudeerd als transpersoonlijk counselor / psychosociale therapeut en heb ik een voortgezette eenjarige opleiding gedaan voor kunstzinnige counseling.

In 2021 heb ik module 1 van de Analytische Teken Thereapie aan de PPCH (Pedagogisch Psychologisch Centrum Heemstede) gevolgd. In deze jaar-module werden met tekenanalyse de symptomen van grensoverschrijdingen en depressie behandeld, gebaseerd op de psychoanalytische theorieën. Grensoverschrijdingen op emotioneel, fysiek en seksueel niveau worden zichtbaar in een tekening omdat het creatieve tekenproces minder door het denken wordt gecensureerd. Erg boeiend en een verdere verdieping van waar ik al mee bezig was.

 

Ondertussen had ik in 2015 de 8weekse mindfulness training gevolgd. Deze training heeft veel impact gehad op mij! Met bewuste aandacht leren leven in het hier-en-nu zonder daar een oordeel over te hebben. Als dat lukt geeft dat zoveel ruimte en vrijheid! Mindfulness pas ik nu toe in mijn praktijk en ook op school. Een prachtige aanvulling!
In 2018 heb ik dan ook de .b mindfulnesstraining voor scholieren gevolgd en geef vanaf 2019 mindfulness trainingen op school aan groepen leerlingen.
In 2023 heb ik ook de mindfulness for live training gevolgd bij de Oxford Mindfulness Foundation.

 

Inspiratiebronnen voor mij zijn het volgen van allerlei cursussen en trainingen op het gebied van psychologie en/of zingeving. Enkele voorbeelden daaruit zijn:

  • Mindfulness
  • Latifa-meditatie aan de Academie of Soulfulness, meditatie voor verbinding tussen het dagelijks en het spirituele leven
  • Meditatieweek Thich Nhat Hanh
  • Zomerretraite van Zijnsoriëntatie (stilteweek)
  • ‘Innerlijk kind’ weekend
  • Tai Chi

 

Naast opleiding, cursussen en trainingen is natuurlijk het leven zelf de grootste leerschool en inspiratiebron! Thema’s die in mijn leven spelen gaan o.a. over zichtbaarheid, kwetsbaarheid, het komen tot expressie, burn-out, depressie, jezelf genoeg leren zijn, droomwereld, creativiteit en leven vanuit liefde.

‘We zoeken, vinden en vergeten weer. Zo gaan we onze levensweg. Gaandeweg ontdekken we dat ons pad geen bestemming heeft, maar bestemming is’